A Windows 10-ben ennyire pofon egyszerű egy VPN-kapcsolat létrehozása

Connect VPN before logon

Egy Windows alapú tartományi rendszeren belül a gördülékeny munkavégzés érdekében ajánlott (például hálózati meghajtók automatikus csatlakoztatása csoportházirend alapján), hogy a felhasználók távolról és otthonról is elérjék a céges belső hálózatot, valamint a saját tartományi felhasználói fiókjukkal tudjanak bejelentkezni.

Az alapbeállítások szerint, ha létrehozunk egy VPN-kapcsolatot a Windows operációs rendszer alatt, ahhoz csak egy bejelentkezést követően tudunk csatlakozni. Ebben az esetben bár csatlakoztunk a belső hálózathoz, szükséges lehet, hogy a tartományi fiókunkkal jelentkezzünk be, mondjuk egy helyi fiók helyett. A számítógép bekapcsolását követően, már a bejelentkező képernyőn elérhetővé kéne tenni a VPN-kapcsolatot, itt már tudnánk csatlakozni a belső hálózathoz a bejelentkezés előtt, és mintha bent ülnénk a munkahelyen, egyszerűen beléphetnénk a céges fiókunkkal.

A beállításhoz szükséges lépések:

A gépház helyett a régi, jól megszokott vezérlőpulton keresztül: a Hálózati és megosztási központban Új kapcsolat vagy hálózat beállítása, munkahelyi VPN-kapcsolat létrehozása.

munkahelyhez
vpn
Itt meg kell adni az IP-címet, amihez kapcsolódni szeretnénk, majd az új hálózat nevét, ez tetszőleges.
És itt jön a lényeg. Engedélyezni kell, hogy a gépen minden felhasználó el tudja érni ezt a VPN-kapcsolatot, így már a bejelentkező képernyőn is elérhető lesz a beállított kapcsolat.
vpn engedélyezés más felhasználó számára

A szükséges további beállításokat az adapterbeállításoknál vagy pedig a gépházban lehet megadni. A végeredmény pedig az alábbi képen látható. A képernyő jobb alsó sarkában már látni, ahogy megjelent a VPN-kapcsolódási lehetőség.

Connect VPN before logon

Írta:  Kovács Dániel