Megjelent a WordPress 4.9 Tipton!

Lassan egy évtizede hagyomány, hogy minden WordPress főverzió egy-egy jazz zenész kódnevén jelenik meg – Matt Mullenweg jazz iránti rajongásának kifejezése képpen. Most sincs ez másképp, a WordPress 4.9 Billy Tiptonnak állít emléket.

De, most nem jazz történetről lesz szó, hanem megnézzük, hogy milyen újdonságokkal is érkezik az új kiadás!

Widget változások

– A korábbi 4.8-as főverzióban kerültek bevezetésre az új típusú widgetek, a média és a kép widgetek. Ezt követi a mostani kiadásban az új Galéria Widget.
– A Szöveg Widgetekben korábbi verziókban is lehetett shortcodeokat futtatni, mostantól viszont automatikus lekezeli ezeket a rendszer. Ezenkívül lehetőség van arra, hogy Médiatár elemeit beilleszük a widgetbe.
– A Video Widgethez eddig csak YouTube és Vimeo videók voltak használhatóak, mert ezt támogatta a MediaElements.js könyvtár, viszont az új WordPress 4.9-től az oEmbed támogatás kiterjesztésre került a Video Widgetre is, így a YouTubeon és Vimeon kívül bármilyen szolgáltató videója megjeleníthető.
– Eddig az oEmbed támogatás csak a bejegyzésekben volt elérhető, mostantól a widgetekben is elérhető, így szabadon illeszthetünk be videókat, külső bejegyzéseket.
– A HTML Widget megkapta a CodeMirror nevű szövegszerkesztőt.

Testreszabó változásai

– Gondoltál már arra, hogy milyen jó lenne a webhelyed módosításait időzíteni, vagy csak közzététel előtt valakinek megmutatni? Mostantól a változások azonnali közzététel túl időzíthetjük őket egy tetszőleges időpontra, elmenthetjük vázlatként és előnézeti linket is kérhetünk a változásokhoz, amit bárkivel megoszthatunk, olyanokkal is, akiknek nincs hozzáférése az oldalunkhoz!
– Sablonok telepítése közvetlenül a Testreszabóból. Csak egy kattintás az aktuális sablon neve melletti Változtatás gombra, és már tölthetjük is le a WordPress.org legjobb sablonjait.

Menü kezelési változások

– Menüket általában mindenki utál létrehozni, főleg, ha az illető még nincs túl az első 100 ilyen tortúráján. Ezen próbáltak most segíteni az Automatticos srácok, és teljesen újra szabták a menü szerkesztő felületet és annak működését.

Szerepkörök és képességek változásai

– A megváltozott jogosultság kezelésnek köszönhetően lehetőség lesz arra, hogy bizonyos bővítmények és sablonok ki és bekapcsolási jogával felruházzunk felhasználókat, vagy engedélyezzük nekik, hogy a fordításokat kezeljék.

Fejlesztői változások

– Az előbbi bekezdésben már említettem a CodeMirror nevű szerkesztőt, a HTML Widgeten kívül elérhetővé válik valamennyi kód szerkesztő felületen a WordPress adminisztrációs felületen belül, így a sablon és a bővítmény szerkesztőkben és a Testreszabóban is.A CodeMirror a klasszikus fejlesztői eszközök érzését hozza el WordPressbe, kódkiegészítéssel, kódkiemeléssel és szintaktikai ellenőrzés. Sőt, a szerkesztő nem engedi menteni a kódot abban az esetben, hogy ha súlyos hibát vétettünk benne, ami megállítaná az oldalunkat.
– Lehetőség nyitva áll a fejlesztők előtt, hogy az új WP_Customize_Code_Editor_Control osztállyal CodeMirrort bármelyik bővítményben használhassák.
– A Testreszabó JS API-ja is komoly változásokon esett át, mondhatni szegényt erősen átszabták, kapott új vezérlést, hibakezelést, értesítési felületet, időzítőket és mindent mi egy fejlesztő álma.
– Frissült a MediaElement.js a legutóbbi verzióra, és így felszámolásra került benne a jQuery függőség.

Írta:  Lakatos Zsolt