Az open office hátráltat, vagy növeli a produktivitást?

Az egyterű irodáknak is, mint oly sok mindennek, megvannak a maga előnyei és hátrányai: minél több kollégával osztozunk a rendelkezésre álló területen, annál zajosabb, kényelmetlenebb tud lenni a közös munka. Ráadásul ebédidőben annál többféle étel szaga csaphatja meg az orrunkat és sosincs menekvés, ha valaki kérdezni akar. Mégis mik lehetnek a pozitívumai egy open office-nak? Pszichológus kollégánk, Évi értekezése következik.

Sokszor tapasztaljuk a munkánk közben – szinte bármivel is foglalkozzunk –, hogy belefeledkezünk a folyamatokba és nagyon jól haladunk egészen addig, amíg valami ki nem zökkent belőle.  E pontot követően jó esetben sikerül visszamerülnünk a megkezdett feladatba – vagy nem. Valóban nem könnyű dolog megegyezni abban sem, hogy télen mennyire legyen meleg, vagy, hogy nyáron milyen intenzitással düböröghet a klíma. Közben kényelmetlenül érezhetjük magunkat amiatt is, hogy épp a YouTube-on nézzük a hónap balfékjei válogatást lazításképp, vagy egy személyes e-mailünket olvasnánk el.

Mindennek ellenére a közös tér bizony jótékony hatással is lehet a csapatra.

Az, hogy a kollégám egy karnyújtásnyira ül tőlem, biztonságot is ad, ha rásandítok és épp nem teljesen átszellemülten mered a kódjára, az nálunk azt jelenti: kérdezhetek! Nem kell elmászni egy másik irodáig, telefonálni – egyszóval gyorsan és könnyedén meg tudjuk beszélni a felmerült kérdéseket, javítja az együttműködést. Máskor azt veszem észre, hogy teljesen beszippantja a társaimat a számítógép. Ez nagyon motiváló tud lenni, vagyis a közös tér ereje jobb teljesítményre is ösztönözhet, ezáltal növeli a produktivitásunkat.

Egy nyitott iroda jobban átlátható és gazdaságosan fenntartható, emellett a lazább munkakörnyezet, a munkatársakkal való közvetlenebb kapcsolat termékenyebb táptalajul szolgál a kreatív ötleteknek is, melyek a projektalapú tevékenységet teszik hatékonyabbá. A kollégák közti könnyű, gyors, gyakoribb kooperáció és a nyitott tereknek köszönhető állandósult közösségi szemlélet erősíti a csapatot. A saját képességeink maximumát is kiaknázhatóvá teszi, hogy egymást motiváljuk, megannyi inspiráció, közvetlen nyújtott- és kapott segítség, amely hatására az új dolgokat is könnyebben és gyorsabban sajátíthatjuk el.

A szóban forgó irodatípus számos előnyét leginkább akkor tudjuk kihasználni, ha kölcsönösen odafigyelünk a másikra, tiszteljük a személyes terét és belátjuk, hogy mindannyiunknak szükséges koncentrálni a hatékony munkavégzéshez. Éppen ezért jó, amikor el lehet vonulni a megbeszélésekre vagy a konyhában ehetjük meg az ebédünket, ahol kedvünkre onthatjuk magunkból a hülyeséget. Abban biztosan mindenki egyetért, hogy különbözőek vagyunk, így biztosan van, akinek soha nem ez lesz a kedvenc munkakörnyezete és mindig akad majd olyan, aki máshogyan el se tudná képzelni. Pont emiatt a legfontosabb, hogy tiszteletben tudjuk tartani a társunkat, hagyjuk elmerülni a munkájában és használjuk ki a nyitott iroda adta előnyöket.

Ha ennek ellenére mégis szükség lenne egyfajta „megregulázásra”, kövessék a példánkat: egy napnyi nyugalom érdekében vezessék be a hallgatag hétfőt az irodában.

Írta:  eviarndt